Tvättråd - på Svenska

 
 

De STORA FRÅGORNA de flesta har när de börjar med tygblöjor är relaterade till tvätt, om tygblöjor luktar illa eller inte och framförallt, vad gör du med bajset?!

 

Oroa dig inte, vi hjälper dig med allt du behöver veta och det är verkligen mycket enklare än du tror. (och nej Lars, dina rena blöjor kommer helt enkelt att lukta som ren tvätt efter att du följt dessa enkla steg.)

 

Först av allt, låt oss prata om bajset.

 

En av de bästa sakerna med att använda tygblöjor är att bajset hamnar där allt bajs ska hamna - i toaletten.

 

Den som någon gång har bytt blöjor vet att en del av processen är att ta hand om bajset. Oavsett vilken typ av blöja du använder, kommer din bebis göra vad alla bebisar gör.

Så hur tacklar du detta?

 

Ju äldre bebisar blir, desto fastare blir deras bajs. Detta förenklar blöjbyten då ett fastare bajs är lätt att ta bort. Du kan lätt som en plätt hålla blöjan upp och ned över toaletten, ge den en liten skjuts och bajset hoppar av. Spola och du är klar!

 

Innan dess, kommer du att lära dig älska din handdusch (diaper sprayer). Håll blöjan över toaletten och spraya med munstycket. Krama ur den blöta blöjan för att få bort allt extra vatten. Spola och du är klar!

 

Det var allt på bajs-området.

Fortfarande kvar?

Vad bra! För nu är det raksträcka härifrån.

 

Nu när det här är ur vägen, låt oss ta det ifrån början.

 

Steg 1, TRANSPORT:

När du är ute, vik ihop de använda blöjorna och lägg dem i en Wet Bag (medium eller små är bäst). Våra Wet Bags är designade för att hålla lukten instängd, så du kan bara stänga dragkedjan och fortsätta med din dag.

När du kommer hem, ta hand om de smutsiga blöjorna genom att antingen ploppa av bajset eller spola av dem i toaletten med din handdusch.

 

Steg 2, FÖRVARING:

Vare sig du har sprayat av en bajsblöja eller har en med enbart kiss, kommer dina blöjor att vara lite blöta. Det finns två förvaringsalternativ till dess att du tvättar dem.

 

Antingen VÅTA – placera dem direkt i en stor Wet Bag (lämna påsen öppen för att få så mycket luftcirkulation som möjligt) – blöjor som förvaras våta bör tvättas varje 2-3 dagar.

Eller TORRA – vi rekommenderar starkt att låta blöjorna torka ut innan de förvaras inför tvätt. Det som fungerar bra för de flesta är att ha en tvätt ställning (till exempel en tvättspindel) för detta ändamål som kan hängas över badkar eller dusch. När blöjorna har torkat, placera dem i en stor Wet Bag eller annan öppen behållare. Blöjor som förvaras torra behöver inte tvättas lika ofta – tvätta varje 5-7 dagar (perfekt för er som använder en delad tvättstuga).

Det bästa med att förvara blöjorna torra är att det blir praktiskt taget ingen lukt alls. Ju mer luftcirkulation som kan ske, desto bättre.

 

Det är ofta förvånande för nybörjare att hem med tygblöjor inte alls upplever samma lukt som hem med engångsblöjor har, helt enkelt för att bajset spolas ned i toaletten istället för att kastas i soptunnan.

 

Steg 3, TVÄTT:

När det är tvättdags, bär dina blöjor till tvättstugan. Våra stora Wet Bags har handtag att bära i och är designade så att du kan placera den öppna änden av påsen i tvättmaskinen, trycka ifrån baksidan av påsen med en hand medan du drar tillbaka framkanten. Påsen vänds då ut och in, dina blöjor hamnar i tvättmaskinen medan du slipper röra vid dem. Du stänger igen Wet Bag (lämnar den ut och in) och lägger den i maskinen med blöjorna.

Du ska nu köra tvättmaskinen två gånger. Den första omgången kallad för FÖRTVÄTT och den andra för HUVUDTVÄTT.

 

Förtvätt: Välj den snabbaste cykeln på din maskin vid 40C. Målet med förtvätten är att få ut urinen ur blöjorna och låt blöjorna snurra i maskinen för att få ut det mesta av smutsvattnet.

 

Huvudtvätt: Välj den längsta cykeln på din maskin vid 60C. Vid slutet av huvudtvätten, ska blöjorna vara riktigt rena.

 

För ytterligare fantastiska (nörd-nivå) resultat, överväg:

 

  • Frontmatade tvättmaskiner tvättar bäst när de är ¾ fulla – detta säkerställer att det ultimata gnuggandet av tygerna sker för bästa tvättresultat. Om du enbart tvättar ett par blöjor i tyget, överväg att addera andra små saker (till exempel tvättlappar, handdukar, bebiskläder) för att öka mängden tvätt i lasset.
  • Använd parfymfritt tvättmedel – ett parfymerat tvättmedel kan öka ansamlingar av dofter i tygerna.
  • Olika tvättmedel rekommenderar olika mängder pulver per tvättlass (se baksidan av paketet) – dessa instruktioner är generellt baserade på vattnets hårdhet samt vikten av smutstvätten ska tvättas. När du har hittat din tvättrutin och vet ungefär hur många blöjor du tvättar åt gången, överväg att väga din Wet Bag med smutsiga blöjor innan du tvättar för att se vad den ungefärliga vikten är för just ditt lass. Då kan du sedan enkelt dosera rätt mängd tvättmedel.
  • Och om du är extra noggrann kan du även ta reda på vilken vattenhårdhet som finns där du bor. Om du inte kan hitta information för just ditt område, finns det testremsor tillgängliga i alla djuraffärer. De flesta människor gör inte detta så om du gör det, har du officiellt tagit steget till att bli en tvätthjälte!

 

 

Steg 4, TORKA: 

Våra blöjor och inlägg kan torktumlas på låg värme eller för att få dem att hålla så länge som möjligt, rekommenderar vi att de hängtorkar.

Om du har ont om plats för att hängtorka allt, överväg att torktumla inläggen och häng blöjorna att torka (de torkar supersnabbt, oftast över natten). Om du tänker torktumla blöjorna, ett tips är att låta de elastiska delarna svalna helt innan du drar i dem.

 

Och det är allt! Nu är dina blöjor återigen rena, fluffiga och redo att användas på nytt!