Om oss

Family photo showing mom, dad and baby on a hike in nature.

 

Hej, Jag heter Nicci, mamman bakom Eco Mini – ett lite företag med stort hjärta! Jag vill gärna dela med mig av min resa mot hållbarhet och starten av företaget med dig.

MIN PASSION FÖR TYG OCH ÅTERANVÄNDNING

Jag har varit mycket intresserad av att hitta sätt att leva mer hållbart under en längre tid, så när jag fick reda på att jag var gravid kort efter min flytt från Sydafrika till Sverige 2017, var det dags att fundera på hur detta skulle funka ur ett föräldraperspektiv.

Första steget var vårt beslut att använda tygblöjor, trots att varken jag eller min varken kände eller hade träffat någon som använde moderna tyglöjor. Det fanns ingen jag kunde ringa till och ställa alla mina frågor. (Viktigast av allt var frågan ”vad sjutton gör jag av bajset?”). Jag hittade ingen butik där jag kunde få se och känna på tygblöjor eller förstå mer vad det handlade om. Därför började jag göra research online.

Jag fann en underbar Community av liksinnande men också otroligt mycket information som både var förvirrande och överväldigande för en nybörjare som jag var på den tiden.

Som tur var bestämde jag mig för att fortsätta resan, jag kom på hur jag skulle göra och mycket snart kände jag starkt för att dela med mig av det jag lärt mig med andra. Vilken resa det har varit!

Efter att ha valt tygblöjor, valde vi att även använda återanvändbara tvättlappar vid blöjbyten (istället för vanliga våtservetter i plast eller papper), såväl som återanvändbara Wet Bags (istället för engångspåsar av plast) som förvaring för smutsiga blöjor.

Jag upptäckte återanvändbara amningsinlägg i tyg för de första månaderna av amning och tvättade dem tillsammans med min övriga tvätt.

Härnäst insåg jag att jag tvättade min sons återanvändbara tvättlappar med hans blöjor var 5e dag så jag började använda “family cloth” (tyglappar som ersätter toalettpapper) varje gång jag kissade hemma. Med detta sjönk vår konsumtion av toalettpapper med 70%! BOOM!

Före min graviditet använde jag en menskopp men efter att min son var född, kändes inte menskoppen längre helt rätt för mig. Vid det här laget var jag så insatt i återanvändbart tyg att bara tanken på att använda engångsbindor eller tamponger avskräckte mig!

Så, jag provade tygbindor istället. Det ledde till en helt ny förälskelse med tyg!

Jag hade svårt att hitta tygbindor som var lokalt producerade och passade mig så jag började sy egna. Snart blev detta en liten handgjord kollektion med namnet Eco Eva.

När vår son började i förskolan, var jag ledsen att se att han var det enda barnet i sin förskola med tygblöjor men jag blev så positivt överraskad över skolans entusiasm att tillgodose vår önskan om att få fortsätta med tygblöjor även där.

Vår son går dagligen till förskolan med en Wet Bag full med rena tygblöjor för dagen och på eftermiddagen tar vi med oss hem de smutsiga blöjorna i samma Wet Bag för att tvätta hemma. Alla smutsiga och blöta kläder läggs i samma Wet Bag istället för i engångspåsar av plast som används till alla andra barn.

AFFÄRSIDÉ

Jag började fundera på att om varje barn i Sverige hade EN Wet Bag, skulle bokstavligen talat flera miljoner engångspåsar av plast att kunna undvikas. Jag har förstått att många människor inte väljer dessa hållbara alternativ, helt enkelt för att de inte har sett att de finns tillgängliga eller ens existerar.

Vi hittar inte återanvändbara amningsinlägg eller tygbindor bredvid engångsdito i butikerna, inte heller hittar vi tygblöjor i blöjgången. Det finns inga förpackningar med återanvändbara tvättlappar på hyllorna med våtservetter. Jag antar att dessa varor inte är lönsamma ur en kommersiell synvinkel eftersom när du väl har köpt ett set, så kan du för alltid stryka den kategorin av saker från dina framtida inköpslistor.

Communitys för tygblöjor och Zero Waste växer men är fortfarande relativt små och jag kände mig driven att haka på tåget. Att bli en förespråkare för återanvändning före engångsartiklar och att fortsätta ta ett steg i taget mot ett mer hållbart liv och att konsumera mindre resurser som familj.

FÖRETAGETS SYFTE

Mitt syfte är att stärka andra föräldrar och blivande föräldrar att självsäkert kunna börja sin resa med tygblöjor. Att erbjuda stöd längs vägen såväl som bra kvalitet och överkomliga priser för tygalternativ som dessutom är lokalt tillgängliga.  Vi vill även promota Zero Waste - och Tyg rörelserna så att fler kan upptäcka dem. Det är därför Eco Mini föddes.

Min man och jag är båda passionerade över tygblöjor och vi är starka förespråkare för att välja flergångsalternativ över engångsalternativ närhelst det är möjligt.

Målet är att stärka dig med den information och de produkter du behöver för att göra fler hållbara val för dig själv, din familj och ditt hem.

Vi är långt ifrån perfekta men försöker med varje möjlighet att göra de bästa möjliga valen och vi driver Eco Mini med integritet och transparens.

TILLVERKNING OCH TRANSPARENS 

När vi tog beslut om vilket format företaget skulle ha, var vi tvungna att ta beslut kring tillverkningen av våra produkter och vilka huvudsakliga prioriteringar som företaget hade.

Idealet skulle vara att tillverka allt vi säljer lokalt för hand i Sverige men vi insåg att det skulle medföra alltför storastartkostnader för våra kunder och då även göra våra produkter otillgängliga för de flesta.

Målet med företaget är att stärka så många föräldrar som möjligt att INTE konsumera och kasta (i genomsnitt) ca 6300 engångsblöjor per barn utan istället använda ett set med 24-30 tygblöjor som kan användas av flera barn. För att göra detta till en prisvärd och möjlig lösning för alla, bestämde vi oss för att tillverka största delen av vårt sortiment utomlands. Vi arbetar för tillfället med 3 tillförlitliga och ansedda tillverkare för vår Eco Mini kollektion.

Alla Eco Eva produkter är tillverkade för hand med kärlek i Sverige från lokalt tillgängligt material. Vi väljer certifierat ekologiska material närhelst det är möjligt.

Eco Mini produkterna är ansvarsfullt producerade i Kina, där vi enbart arbetar med tillverkare som följer ”Fair Labor Association Workplace Code of Conduct” samt kinesisk arbetslagstiftning. De anställda arbetar standardiserade begränsade timantal i en säker arbetsmiljö och erhåller rättvisa löner.

Produkterna som skickas till oss fraktas i wellpappkartonger med ett enda lager av plast inuti varje låda för att skydda mot vattenskador under transporten. Produkterna tas emot samt skickas till dig utan enskild plast runt varje produkt.

HÖR GÄRNA AV DIG

Vi vill gärna ha feedback, förslag eller idéer för samarbete.

Kontakta oss gärna på info@ecomini.se när som helst för att ställa frågor, ta kontakt eller boka en tid för att se våra produkter personligen. Vi skulle gärna träffa dig!

Även om du inte kan göra allt det goda som världen behöver, behöver världen allt det goda du kan göra.

Så snälla, följ med oss och låt oss ta några steg mot en mer hållbar och grönare framtid tillsammans!

Med kärlek,

Nicci